Isnin, 31 Mei 2010

Aku kEcEwa dgn israel!!

Aku kecewa!!sangat 2 kecewa dan sedih dgn tindakan rejim zionis y menyerang kapal y mmbawa bantuan seperti makanan,ubat-ubatan,simen dan bantuan lain untuk keperluan seharian rakyat palestine..wahai tentera2 israel,kapal ini hanya membawa keperluan seharian!!bukan membawa senjata..knp mereka dilayan sebegini??kenapa menyerang mereka seperti mereka ingin menyerang israel??mereka xmembawa senjata api pun...knp mereka di serang??Ya ALLAH,kejam betul rejim zionis!!

please visit these websites for more information!!..
http://www.youtube.com/v/xFEBbDkyrqQ

http://counterpunch .org/cook0531201 0.html

Dilaporkan sekurang-kurangnya 20 daripada aktivis di atas kapal tersebut meninggal dunia dan 30 cedera akibat serangan tersebut awal pagi tadi.
Konvoi Bantuan Kemanusiaan Antarabangsa itu diketuai oleh sebuah NGO dari Turki iaitu Insani Yardim Vakfi (IHH) dan maklumat terkini mendapati kapal induk Mavi Marmara telah diserang oleh angkatan laut Israel.

Konvoi itu membawa kira-kira 15,000 tan barangan bantuan kemanusiaan. Seramai lebih 540 orang menaiki kapal Mavi Marmara, termasuk ahli parlimen, ahli akademik, petugas media, ulamak, seorang kanak-kanak berumur kurang daripada satu tahun dan juga seorang warga emas berumur lebih daripada 80 tahun.

Perbuatan rejim zionis ini boleh aku ibaratkn seperti binatang!seperti dalam iklan,kalau korang perasanla”DALAM DIRI HAIWAN,TIADA MANUSIA!TAPI DALAM DIRI MANUSIA,ADA HAIWAN(SIFAT)”..ha!!sesuai sekalila dengan tentera israel ni..langsung tiada sifat perikemanusiaan..

Ya ALLAH,aku tiada kekuatan untuk mengangkat senjata menentang israel!!hanya doa mampu ku berikan..Ayuh sahabat2 sekalian,kita sama2 buat solat hajat dan doa qunut nazilah supaya Allah melindungi anggota misi kemanusiaan ke Gaza.
Kita minta umat Islam seluruh dunia berdoa dan munajat supaya konvoi sukarelawan itu terselamat dan Israel laknatullah segera dibalas Allah," dan doa supaya rakyat palestin diberi kekuatan untuk berhadapan dengan tentera israel...sesungguhny,doa adalah senjata bagi orang2 mu'min...




di malaysia pula...

Aku kecewa dgn tindakan kerajaan meluluskan kegiatan judi bola sepak dgn memberikn kpd kumpulan Berjaya corporation berhad y dimiliki tan sri Vincent tan chee yioun.
Aku kecewa dgn tindakan timbalan menteri kewangan,Dato awang adek y sekarang ini tgh mempertimbangkan kemungkinan mengeluarkn lesen pertaruhan ketika piala dunia 2010.Beliau memberi alasan,ia wajar dilesenkan bagi mengelakkan drp berleluasanya aktiviti perjudian dan pertaruhan haram di Negara ini..aku rasa,ble bg lesen,makin byk org berjudi adela coz mcm da bg green light!!


alasan lain,bila luluskan lesen tu,cukai y kerajaan dapat,boleh di salurkan kpd bidang sukan!!wah2!!duit haram tu,nk salurkn untuk pembangunan sukan??klu mcm tu,smpai ble2,sukan Malaysia xkemana..mane x ny,duit haram,mane berkatnya??klu ye pun nk tlg sukan Negara,byk lgi cara lain bleh guna..


Kita sebagai sebuah Negara islam,sepatutnya tahu mana y halal,mana y haram,mana y baik dan mana y buruk!!Adakah krajaan bertindak untuk kepentingan cukai semata-mata atau untuk kepentingan masyarakat bukan islam??kepada menteri2 y berkenaan,cubala fikir balik keputusan anda...Hmmm…kecewa…..

p/s:aku xdpt menahan rasa kecewa aku ni..jadi,aku rasa,dgn mnulis post dlm blog ni,aku dapat luahkan segala perasaan aku ni...walaupun aku tahu,kutuk-mengkutuk x mndtgkn kesan pd israel,tp aku nk jugk tulis..express my feeling..huhu..

Sabtu, 29 Mei 2010

Ingin bahagia??

hayatilah hadis ini betul-betul dan cuba kita amalkan sama-sama supaya rasa bersyukur kita terus bertambah..



perihal dunia,pandanglah orang yang lebih rendah dari kamu.dan perihal akhirat,pandanglah orang yang lebih tinggi dari kamu..

bahagialah orang y selalu bersyukur dengan nikmatNYA...xpernah ada rasa dengki pada nikmat(kejayaan) y ada pada orang lain..xpernah rasa tidak adil dengan nikmat y sikit y dia dapat berbanding orang lain.xpernah bersungut..xpernah rasa iri hati...kerana dia tahu,setiap orang tlh ditetapkn rezeki masing2...Ya ALLAH,bahagiany hidup kalau dalam diri ini ada rasa bersyukur...
firman ALLAH S.W.T:

Jika kamu bersyukur pasti akan Kutambah (nikmat-Ku) untukmu, dan bila kamu kufur, maka sesungguhnya siksa-Ku amat pedih. (QS lbrahim (14): 7)

pengakuan Nabi Sulaiman yang diabadikan Al-Quran:

Ini adalah sebagian anugerah Tuhan-Ku, untuk mengujiku apakah aku bersyukur atau kufur (QS An-Naml [27]: 40).

"Bersyukurlah kepada-Ku dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku" (QS Al-Baqarah [2]: 152)

Khamis, 27 Mei 2010

trip to kelate..

1st day:

sof and d geng(dijat,gu,wani,tin) sampai kat terminal KB dlm pukul 6.45 pagi dr seremban.
Saya dan radhiah sampai d terminal langgar pukul 11.30 pagi.nanim datang ambik kitorang semua n pergi ke rumah didi,menginap kat situ…well,da sebulan xjumpe,macam2 ceritala dikongsi..hehe..
Alang-alang da sampai kat klate ramai2 ni,kami bercdgla nk p rumah kwn2 y tinggal kt klate ni..
Petang tu,kami ke rumah achik dengan menaiki unser nanim,sumbat 9 orang.haha..mcm ikan sardin duduk dalam kereta tu,tp hati kami tetap gembira..mcm2 ragam dlm kereta tu..kat rumh achik,kami mkn laksa,kek batik,pudding caramel n buah2..

Lps tu,kami pergi rumah dilah n rumah ain..time tu da malam..punyela susah nk cari rumah ain,Tuhan jela tau..bukan ape,tme tu da malam,lmpu jalan xde,gelap gelita otw nk p rumh ain,jalan kecik n mcm2 lgla benda y berlaku..haha..fnally,jmpe la jgk rumah ain..

2nd day:

Pagi slasa,kami ke pasar siti khatijah..borong kain..masing2 x lepaskan peluang beli kain..mklumla,bukan selalu datang ke sini..jadi,ambik kesempatanla beli ape y patut beli..juara paling banyak beli dijat kot(bju btik u mak dia),follow by gu,wani,sof and tin..
adat nk membeli,mestila kene ada skill kn??ape lagi,kitorang wat ringan mulutla u tawar menawar harga kain ni..dialet klate tu penting u tawan hati peniaga kt sini..haha..ye ke???

Lps puas borong kt pasar siti khatijah,kami ke rumah zati kat bachok..nasib bekla da survey dlu rumah zati y mane satu + ade driver y ‘pro’(nanim)..akhirny,smpaila jugk hajat kitorg nk cecahkn kaki ke rumh zati..lps mkn n solt kt situ,ktorg + zati pergi ke PCB(pntai chye bulan)..menginap kt perdana beach resort smalamn skali n budak2 kelantan y len(fay,rain,sanah n hawa).

Mlm tu kami wat supprise kt radhiah(birthday rdiah),mknla kek n pizza…mcm candle light dinner,wat kt tepi kolam pasang lilin siap!!haha..then,wat panggilan hangit kt syahirah sempena birthday dia..haha..terkena syera ngn kitorng..padan muka..dia jeles sgt ngn kitorg cz xdpt join skali trip
ni.xpe syera,len kali kite p lagi..jgn jeles tau.

3rd day:

Bgun pagi2,p jalan kt tepi pantai n mcm2 aktiviti lg kami buat..then,check out dlm kul 11 lebih,balik ke kb..>rumah fay>rumah didi..makan nasi kerabu,best!!>rumah hawa>rumah timah>rumah lel>wakaf che yeh…

4th day:

Sof,dijat,gu,wani n tin ambik tiket blik pd hr kamis..pagi tu,agak kalut skit sbb tkut tertinggal bas..y paling cuak,mstila driver(nim)..ble da smpai kt terminal,tgk2 bas xda..rupa-rupanya,bas blum dtg lg..tme tu da lebih 5minit dr wktu y spatutny bas tu gerak..bimbg gk tkot tertinggal bas..bas dtg pkul 10 pagi..bosan menunggu bas..huhu..sy n radhiah plak,nek bas blik ke Terengganu pkul 1.45 tghri..

Inilah sedikit cerita y dpt sy kongsi..segala kenangan bersama korang(16 org trmsuk sy)xkn sy lupa..

p/s:
~terima kasih byk2 kpd didi,tumpg rumah dia..dpt kenal rumah dia,family dia(mak,tok ma dia,tata,aisyah,kimi,alim,asyraf,bibik)..dpt tgk scene tarik tgn..haha..
~terima kasih gk kat tasnim cz bwk kami semua pergi jalan2..bwk unser y sarat dgn penumpang..tabik springla..
~thanks gk pada budak2 kelantan y menerima n menyambut kdtgn kami ke rumah korang..akhirny dpt knl la rumh korg..hidang mknn u kami..next tme,klu free,bley la p lagi rumh korng..4 hari duduk kt klate,perut full,hati gembira…haha..
~gambr2 xley nk upload sbb semua gmbr dlm kamera..

list rumah kwn2 y sempat kami pergi:

1.rumah didi
2.rumah tasnim
3.rumah dilah
4.rumah achik
5.rumah as
6.rumah zati
7.rumah fay
8.rumah hawa
9.rumah timah
10.rumah lel..

tak kenal,maka tak cinta..

Rabu, 19 Mei 2010

Rindu bangat sama kamu...

assalamualaikum pembuaka bicara...

bila parents pergi kerja,adik-adik pergi sekolah...

tinggal saya sorang-sorang kat rumah...

mata terkebil-kebil..

aku tgk kau(TV n laptop),kau tgk aku...

kadang-kadang,dua-dua x tgk..

maksud saya,xtgk TV la..

bila duduk kat rumah sorang-sorang...

mulala rindu suasana kat glenview,

rindu suasana kat rumah 14-02...

rindu bilik 2..

rindu pada housemates..

rindu nak solat berjemaah sama2 dengan housemates..

betul la orang cakap,solat berjemaah ni boleh ikat hati-hati kita..

rindu pada usrah batch...

rindu pada GOTTU(hanya sesetengah orang je tau apa gottu ni)..

rindu pada akak2 GOTTU...siapa??(SIR,rahsia)..

rindu pada adik-beradik GOTTU..siapa??(SIR,rahsia)..

yela,tiap2 minggu jumpe..

kali ni,2 bulan xbersua muka..

rindu pada prof ezz..prof lain xrindu ke??

rindu jugak...

tpi prof ezz lebihla skit..

teringat first tme prof sebut nama saya...adila...

smpai skrg masih salah sebut.-atila-...tp ok skitla dr dulu..hehe..

xkisahla sebut apa2 pun,bkn nk cari publisiti..tp nk cari berkat..

belajarla tinggi mana pun,tp klu xde berkat,buat ape kn??

last tme jmpe prof ezz,ms last day kat kmpus..jumpe dlm lift,skali ngn prof arifin..then,prof asked me,

prof ezz:what paper td??

tirah and zati:em,physio..this is our last paper..then,holiday..(happyny)

prof ezz:so,how about physio??easy or not?(killer question btul)

tirah n zati:emmm..moderate..(actually,don't know what to answer)..

prof ezz:physio you said moderate,anat you said moderate,so,which one is good for you??

tergamam sekejap..senyuman je mampu saya bagi..hahaha..prof arifin plak,asyik tgk je kt ktorang..hehe..nk jugak sapa prof arifin,tp dia da terlebih dahulu kluar dr lift tu..tgkat 8..

ketahuilah,AKU kangen bangat sama korang..

semua rindu..

nak buat mcm mana,rindu itu satu anugerah.

mcm dlm stu lgu dr kump hijjaz tu..

rindu itu adalah...anugerah dari ALLAH...bla..bla..bla..xingtla ape smbungn sterusny..hehe

Aku enggak bisa menghalangnya(perasaan rindu)..

bosan2 duk kat rumah,ape lg,dengar lagula

dlm byk2 lagu ni,adela stu lagu tu y sempat saya tangkap n selaminya dalam2..

best..

nk tau lagu apa?jom layan..

layan tau....

harapan padamu subur kembali,dr kumpulan saujana...

Isnin, 17 Mei 2010

6 wasiat Saidina Umar bin Al-Khattab

JIKA ENGKAU......

1. Menemui cela pada seseorang dan ingin mencacinya,cacilah dirimu dahulu,sesungguhnya kecelaan pada dirimu lebih banyak daripadanya.

2. ingin memusuhi seseorang,musuhilah dahulu perutmu,kerana tiada musuh y lebih berbahaya terhadapmu selain perut.

3. ingin memuji seseorang,pujilaH ALLAH SWT kerana tiada seorang manusia pun y lebih banyak memberi padamu dan lemah lembut kepadamu selain ALLAH.

4. ingin meninggalkan sesuatu,tinggalkanlah kesenangan dunia,andaikata kau meninggalkan nya(kesenangan dunia)bererti kau terpuji.

5. ingin bersiap-siap untuk sesuatu,bersiaplah untuk mati jika engkau tidak bersiap sedia untuk mati, engkau akan menderita mati dalam penyesalan.

6. ingin menuntut sesuatu,tuntutlah akhirat,engkau tidak akn menemuinya melainkan engkau mencariny..

to cikgu wafiy:homework finished(tag)

di sebabkn ade special request from mr.wafiy,my lab partner,i will try my best to fulfill his request and answer his questions(homework,even tgh enjoy my holiday,hmework ttp ade..)..

p/s:sorry for the late response..

1.what are you craving now?
em,i really2 want to graduate now(if i can la)..

2.where is the place that you want to go most?
heaven..


3.if you can have one dream to come true,what would it be?
byk sgt nk mention kat sini..tkot xckup page..

4.which type of person do you hate the most?
a) ade ke orang saya benci??kalau ade pon,sekejap je bnci,lps tu syg balik.
b)that person has only an eye..(dajjal)
xpe kn bg 2 jwpan??

5.which subject you like the most?
physiology..love smething that trigger us to think it logically n relate it with us..(tp xpnh pun dpt A)haha..

6.if you have fault,would you rather the people around you point out to you@ you rather they keep quiet?
i like smeone who is outspoken..just point it out..but,xyahla smpai wat announcement kat depan..(juz antara kita berdua je)..from that way,both of us will know our faults n at the same,try to improve ourselves..

7.find a word to describe the person who tagged you:
to wafiy: my lab partner.
to wani: confident..

ok..mission accomplished..xnk tag siapa-siapa...

Ahad, 16 Mei 2010

sAmbuTan hAri Guru Shams...

kad paling besar....

Alhamdulillah,hari ini sy berkesempatan untuk meraikan sambutan hari guru di SHAMS(sheikh abdul malek school)…selamat hari guru sy tujukan pada semua para guru di Malaysia terutamanya y pernah mendidik saya:

USIM:prof ezzaldin,prof hanny,Dr.Hisyam,Dr.syarifah,Dr.hanum,Prof jamilah,pn ju,Prof iman,Prof arifin,Dr.noraini,Dr.nik norma,Dr.ayad,miss Que,ustz nazeri,usataz Muhammad dan lain2..


TAMHIDI:ckg Rahim(ARHO),Pn.juliana,pn.shamsiah,pn.fatimah,ustaz ato’ dan y lain2..
KMNS:semua guru-guru di kolej matrikulasi negeri Sembilan..walaupun sebulan bersama,tapi jasamu tetap di kenang…

SHAMS:semua guru d SHAMS..esp:ckg zahidah(guru kelas 5a3),ckg zainomal(addmath),puan rohaya(physc),ckg rosli(chemy),pn.norlia(math),ckg wahidah(bio),sir nasa,ckg ida,ustz salmiah,ustz zaidi,ckg normi,ustzh hamidah,cg rahimah .dan y lain2..


Ckg tusyen:sir Ong ,tcr ez,pn rohaya,ckg zaiton

SKL:semua guru d sk losong..

Terima kasih kerana telah mendidik saya sampai saya di tahap ini..kamu semua adalah y terbaik..teruskan perjuangan u terus mendidik anak2 bangsa..ilmu y kamu semua curahkan amat bernilai..kenangan bersama cikgu2 semua xkan saya lupakan…insyaALLAH…
Sambutan hari guru D SHAMS pd hr ini sgt meriah..tempat pertama y saya dan radhiah pergi adalah ke bilik guru..berjumpa dgn guru2 y ada di situ..slps tu,kami ke dewan gemilang shams, untuk upacara perasmian smbutn hri guru..
Disini sy hidangkan video y sempat sy rakam buat kenangan dan tatapan EX-SHAMS y rindu nak pergi ke shams,tp x berkesempatan berbuat demikian…

cabutan bertuah untuk cikgu-cikgu..cikgu normi bertuah..yeah..


antara hiasan y ditampal d dewan..nama guru-guru..

bacaan ikrar..

dah hbis tgk gambar?jom tgk video plak..
nyanyian lagu hari guru shams..

video


korang semua(ex-shams)bley kenal x suara ckg mana y conduct nyanyian ni??hehe..ckg man y cnduct..cg kaunselor shams..cg ni la y byk bagi motivasi kat ktorg semua..n kenangn y xley lupa ngn ckg man adalah ketika join lwtn kelab bingkas ke pulau lgkawi..cg ni mmg spoting...suke-suke..hehe...

deklamasi sajak:oleh student shams form 5.

video

p/s:sori,gmbr x clear sgt,biasalah,handphone murah...n sori video u deklamasi sajak ada gguan luar skit cz tme tu ada mat-mat rempit racing ats jalan..

saya berusaha sedaya upaya untuk rakam video ni,wat kenangan..duduk kat depan skali,luar dewan shams..hehehe
p/s:terima kasih byk2 radhiah..temankn saya skali ngn adik awk ke shams td..


Sabtu, 15 Mei 2010

bELia oh bEliA...

promote terengganu..cuti-cuti malaysia..

pemandangan di pantai batu buruk..


pemandangan di pantai batu buruk pd wktu petang




Hari ini,seperti minggu-minggu sebelumnya,saya dan keluarga akan keluar untuk beriadah bersama-sama..minggu lepas,kami ke air terjun sekayu dan minggu ini,kami ke pantai batu buruk…pantai ini selalu menjadi tarikan dan tumpuan terutamany pada hujung minggu…ada y datang berkelah,main layang-layang,tenangkan fikiran dan sebagainya.tidak terlepas juga y datang ber’dating’..buat sakit mata dan hati je tengok dyorang..hmm…keluarga kami plak,mcm biasa,dtg berkelah n main layang-layang…kebetulan,minggu ni,kami satu keluarga cukup lengkap,abang semua ada balik..lagi best jalan2..



Dalam perjalanan balik ke rumah tadi,ada perkara y tidak enak untuk disaksikan..sekumpulan mat rempit entah datang dari mana tiba-tiba membanjiri kawasan sekitar pantai batu buruk tu..lebih dari seratus buah motorla saya boleh katakan.banyak..ada y berpasangan,si pemboncengnya,x lain x bukan,mesti awek dia kn..peluk nya pakwe dia kemas bukan main..tkot jatuh motor ke??hehehe..

Disebabkan kumpulan mat rempit y terlalu banyak membanjiri jalan,kereta kami dan y ada pada masa itu terpaksa berhenti..macam bagi tabik hormat lak..mcm raja nak lalu..terpaksa berhenti tepi jalan…bukan apa,tkot tengok gaya diorang drive motor…laju,main masuk je lorong,x bagi signal n x kurang juga y buat aksi dasyat’conget motor’..dyorang conquer jalan tu..silap-silap haribulaN,kereta kitorang y dilanggarny…hmm…maybe diorang langsung x sayang nyawa diorang n pegang pada prinsip,jadi belia@ remaja ni hanya sekali je seumur hidup…nak enjoy habis-habis..tp dyorang lupa,hidup ni pun skali je…kalau dah accident,mati,ya ALLAH,lagi sedih,mati dalam keadaan macam tu…nauzubillah..apa y kami boleh buat,hanya jadi saksi pada pertunjukan dyorg jela..pesta atas jalan…mudah-mudahan,ALLAH bagi dyorang semua ni petunjuk..ameen..

saksikan video ini..antara aksi y sempat kami rakam:
AMARAN KERAS!!JANGAN TIRU AKSI INI!!!


video

mat-mat rempit ni sebenarnya tengah lari dari sekatan polis kot..drive berlawanan arah..tkot tgk cara dyorang drive...sedih tengok ramai belia kat terengganu ni jadi mcm ni...

Khamis, 13 Mei 2010

SomEtimEs...




Sometimes,
We will feel helpless,
We will feel lost,
We will feel down,
But,
there is always someone watching over us.

Sometimes,
We will feel hopeless,
We will feel unfair,
We will feel sad,
Life is nothing,
Life is difficult,
Life is a struggle.

Sometimes,
We do not know where to go,
We do not know where to hide,
We do not know who our friends are,
Even do not know who our enemies are.

Sometimes,
They keep pulling us down,
They keep making us sad,
They keep smiling badly at us,
They keep blaming us,
We are nothing for them.

Sometimes,
We have to sacrifice,
We have to change,
We have to pretend,
We have to be strong,
We have to be stubborn,
Never shows our tears.

However,
Sometimes,
We have to reflect on ourselves,
We are imperfect human being,
We have done many mistakes,
We have done many stupid mistakes.
And,
Sometimes,
Luck is not in our side,
We have struggle a lot,
But,
We cannot change the destiny,
We will return to our Creator afterwards.


However,

Sometimes,
We have to understand others,
Then,
They will understand us afterwards,
We have to befriend with others,
Then,
They will befriend with us,
We have to love others,
Then,
They will love us too,
We have to appreciate others,
Then,
They will appreciate us.
We have to accept others,

Then,
They will accept us who we are.

But............
Is it true?
If we understand others,
They will understand us??
Is it true?
If we befriend with others,
They will befriend with us??
Is it true?
If we love others,
They will love us too??
Is it true?
if we appreciate others,
They will appreciate us??
And...
Is it true?
If we accept others,
Then,
They will accept us??

However,
Sometimes,
We have to be on our own,
We have to believe in ourselves,
We have to be who we are,
We have to believe in our conscience.
We have to believe in others,
Among all,
We have to believe in God,
Only He knows us,
Only He knows what’s in all in our heart,
May Allah bless us.

Jumaat, 7 Mei 2010

MacAm mAna MakaNAn kiTa diProses?Ayam,Burger..

assalamualaikum..

cerewetla..makanan ni x makan,makanan tu x makan?hbis tu,apa y di makan?knp x makan?

zaman skrg ni,semua benda nak fast kan?terutamany fast food eg:burger,nurget esc..

saya pun salah seorang pengemar burger,beli kat area bwh glen view tu..tapi sekarang,insyaALLAH,xkan makan lg makanan tu semua..rasa mcm nk muntahkan skrg makanan tu after dgr cerita ayah.,korang tahu x mcm mana burger n nuget diproses??nah ambik kau seekor lembu skali ngn usus(kulit xtermasuk la),dikisar n terhasil la daging burger tu.

nuget plak,campak je ayam2 tu skali ngn kulit(xtermsuk bulu aym la),kisar punye kisar,terhasil la nuget..

PLEASE SPEND YOU TIME WATCHING THIS VIDEO. 11 MINUTES ONLY..PLEASE..

dah hbis tgh video??mcm mana??terliur lg nk makan fast food??ayam semua tu??

ini di amerika,di malaysia pun guna system y sama je..

kpd penggemar ayam pula,(sy dlu jrg mkn aym ni,xska sgt,tp disebabkn terliur sgt tgk AYAM BOB,hmm...makan la aym tu-menyesal btl)..korang tahu ke mcm mana aym ini diternak??mcm mana ayam zaman skrg ni cepat je besar-tgK peha aym tu,mak oi,besarla jg,mesti best,byk isi..bukan x boleh makan ayam,tapi berhati-hatila skit..ayam pling slmat dmakan skrg ni ayam ORGANIC la n ayam kampung ..djamin 100%..cuma mahal skitla harga dia..

korang tahu apa y penternak ayam ni bagi makan n apa kndungan dalam makanan ayam ni??

abang saya ada tanya kawan dia ni(penjaga ayam kat tmpt penternakan aym),apa makanan y korang bagi kat ayam2 tu?dia ckp,makanan penggemuk ayam..Dlm makanan aym ni,ada sejenis bahan,MEAT BONE MEAL..entahlah BONE apa y diletakkan..hmm..fikir2la sendiri..

korang tahu berapa tempoh ayam2 boleh mature,diternak, boleh dijual n disembelih??

AYAM sekarang di ternak n disembelih 2X lebih cepat berbanding 50 THUN DAHULU..

di amerika,tempoh untuk aym ni mature n boleh dijual pd thun 1950=70 HARI..

pd thn 2008=48 HARI.....

DI MALAYSIA plak 2010=30 HARI jE AYAM sudah boleh DIJUAL n DISEMBELIH..

boleh korang bayangkn byk mana penternak ayam ni bagi makan pada ayam tu??mesti banyak kn..sebab tu aym skrg cpt je besar..byk makan makanan penggemuk aym y ade MEAT BONE MEAL..fakta y sy bagi ini bukan rekaan semata-mata..tp drp sumber y boleh dipercayai..

stakat ni je kot sempat saya kongsi pasal industri makanan ni..untuk tahu lbih lanjut,tgkla video tu..PLEASE...ini sekadar perkongsian,ats diri anda lah untuk mmpercyai @ tidak,untuk menerimany or sebalikny..

dan satu lg,kalau nk bli produk mkanan or barangan,tgk la sijil halal ada x..skrg ni,hanya sijil halal y dikeluarkan jakim je(8 bucu) n kuasa authoriti shja y sah..y len,wallahualam..

dan sy akhiri dgn ayat quran ni:maksudny:

maka,makanlah yang halal lagi baik dari rezeki yang telah diberikan ALLAH kepadamu,dan syukurilah nikmat ALLAH,jika kamu hanya menyembah kepadaNYA...(surah Nahl,ayat 114)..

DIHARAMKaN BAGIMU MEMAKAN BANGKAI,DARAH,DaGING BABI DAN DaGING HAIWAN Yang DISEMBELIH BUKaN ATaS NAMA ALLAH,Yang TERCEKIK,DiPUKUL,,Yang JaTUH,DiTaNDUK DAN Yang DiTERKAM BINATANG BUAS KeCUALI Yang SeMPaT KaMU SeMBELIH.....(surah al maidah,ayat 3)

we are what we eat...

WALLAHUALAM...

Selasa, 4 Mei 2010

synopsis dENyut kAsih MeDik...

disebabkan ada special request drp kak zuhairah y dikasihi,saya ingin buat sedikit synopsis mengenai cerita denyut kasih medik... walaupun saya tau,rmai kwn2 sy sudah khatam bc buku ni..sharing is caring..hehe...


cerita ini mengisahkan tentang seorang doc pelatih(HO),DR.muslih,yang cuba memperjuangkan syariat di hospital..dia bukan sahaja ingin merawat pesakitny drp penyakit fizikal,tetapi juga dia ingin merawat penyakit rohani pesakit2 di hospital... (doc + da'ei)..

ketika mula brtugas sbgai HO,dia terpaksa berdepan dgn pelbagai ragam pesakit dan staf2 d hospital...antarany:

1.penggunaan clexane(sejenis ubat mencairkan darah y mgndungi protein khinzir) secara berleluasa d hospital meyebbkan dia rasa begitu kecewa dgn protokol y dkeluarkn hospital dan bg dia,kalau bukan doc muslim,siapa lg yg akn ambil berat ttg sensitiviti agama pesakit2 muslim..DR.muslih berusaha untuk mmbwa isu ini kpd pihak atsan.setelah byk kali usaha y d lakukan,akhirnya pihak hospital memutuskan,u pesakit beragama islam,heparin akn diberikan menggantikn clexane.

2.kemudian,Dia berhadapan pula dengan ragam mat rempit...Dia tahu,untuk mndekati gologn ni,bukan mudah..mereka perlu di didik,bukan dicemuh..dengn pendekatan dan nasihat dr.muslih y penuh berhikmah sekali,dia berjaya membri keinsafan kpd mat2 rempit ni untuk kmbli ke pangkal jalan..

3.then,dia berhadpn pula dgn patient y accident krn minum arak..dia bermonolog dgn diriny dan merasa bersyukur kerana islam mengharmkn arak kpd umatny krn arak boleh memudaratkn kesihatan dan menghilagkn kewarasan akal.

4.lepas tu,dia berhadpan pula dgn patient y kena dera oleh suaminya..

5.then,dia merawat pesakit y merupakan penagih dadah(en.misman).y mengalami pembengkakan pada pangkal paha kiri kerana uratny telah rosak..seperti biasa,hati dr.muslih membuak-buak u mmberi kata2 nasiht kpd en.misman.en.misman berjnji u x mnghisap dadah n mulakn hidup br

6.dr.muslih brhadapn pula ngn pesakitny y mrupakn seorng remaja perempuan y terpaksa d hntrkn ke hospital krn terlebih telan panadol krn kecewa dgn cinta monyet..huhu..cinta itu buta...

7.berhadapn dgn kerenah waris pesakit.tme ni mmg mmberi tekanan y kuatla buat dia cz dia terpaksa berhdpn dgn timbalan pengarah hospital krn dtuduh lmbt mmberi rwtn kpd pesakit padahal bg dia,pesakit y perlukn rwtn segera perlu dberi priority.sabar n redho mnerima tuduhn tu n terpksa trima hukuman wlupn perbuatn dia tu betul..

8.dia jg tidak terlepas brhadapn dgn pelbgai kerenah sahabat seangkatan dgn nya(dr.neezam n dr.nazir) y sdikit jahil pasal agama ni.tp hasil nasihat n usrah n jg dr.muslih mmperkenlkn sahabtny pd seorang ustaz y jg menjdi org tengah antra dr.muslih n tunangny(qani;ah) dan akhirny sahabt dia ni smkin bersmgt u mndalami agama.

pernah satu hari,seorang HO perempuan ni mngis sbb kene marah oleh seorg MO..Well,dah menjdi adatla kot spanjg mnjdi HO ni,mmg mmerlukan kekuatan mental,fizikal n rohani..kene biasakan diri bila kene marah..huhu..MO dlm crita ni garang2 esp MO perempuan..hmm..

doc ni jg pernh mnasihti bbrapa org pesakit y x mnunaikan solat.alasan y dberikn psakit,sakit..so,xyah solat..dsebabkn rs tggjwbny sbgai seorg muslim,dia mnsihti pesakit trsebut agar x mnigglkn solat dlm apa jua keadaan dan mgjr pesakitny cara solat dlm keadaan sakit..
well,tme nila ilmu y kita semua dpt dlm halaqah bley di praktikkn..


dr.ni jg da bertunang,tp dia x pernah menatap wajah tunangny.dia knl tunang dia ni mlalui ustaz.mcm2la orang cerita pasal tunang dia ni.ade y cakap tunang dia ni bersaiz XL n lebih tua dariny.tp DR. muslih x kisah semua tu.y penting bg ny,perempuan tu ade agama..xkisahla fizikalny mcm mane..(susah kn nk jumpa lelaki mcm ni,hehe)..n ape y mengkagumkn lg sal doc ni,spnjg pertunagn dyorang,dia jarang2 n xpnh lgsung kluar or contact antra satu sama lain kcuali klau bnda y bgitu penting sahaja..tu pun malu2 nk cntact..(bagus,respect both of them)

akhirny dyorang pun kawinla..segala sangkaan dia terhadap tunang ny salah..isteriny sgt cantik n lbih muda dr ny..betapa berkat,rahmatny n beruntung kalau mmilih perempuan kerana agamanya...then,dyorang di kurniakn cahaya mata.hrpn dyorang,anak ini dpt menjadi ulama u mmkmurkan alam ini suatu hr nnti...ameen,smga niat kita pun sama mcm ni..hehe..

moral of the story???

a lot to be mentioned here!!fikir-fikirknlah sendiri....


WALLAHUALAM..
harap siapa2 y terbaca synopsis ni puas hati dgn synopsis y dberi..kalau nk best lg,bc la bku ni..
best!!sure x menyesal baca buku ini + bku ni byk menyelitkn fakta-fakta ttg FIQH PERUBATAN..

AntaRa DuA cinTa...

Antara Dua Cinta
Munsyid : Saujanahttp://liriknasyid.com

Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap barukan terasa
Bila hilang di dalam genggaman
Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman
Dunia ibarat air laut
Diminum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamogana
Indah di mata namun tiada
Panas yang membahang disangka air
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
Dilihat ada ditangkap hilang
Tuhan leraikanlah dunia
Yang mendiam di dalam hatiku
Kerana di situ tidak ku mampu
Mengumpul dua cinta
Hanya cinta-Mu
Ku harap tumbuh
Dibajai bangkai nafsu yang kubunuh

Ahad, 2 Mei 2010

ApE nK jAdi??

semakin hari semakin parah masyarakat kita pada hari ini.kenapa??
cuba kita lihat realiti kehidupan kita pada hari ini,walaupun telah mencapai 53 tahun kemerdekaan,tapi pada hakikatnya kita belum lagi merdeka dari segi pemikiran..
ya!!kita belum merdeka dari segi pemikiran..YA!kita mungkin sudah merdeka dari segi penjajahan barat...sudah merdeka dari ancaman komunis dan sebagainya..

namun,dari segi pemikiran,amat jauh sekali kita tersasar..mengapa???

cuba kita lihat,rancangan realiti tv seperti MENTOR,MALAYSIA IDOL,AKADEMI FANTASIA,AMERICAN IDOL DAN ONE IN A MILLION semakin hari semakin di gemari ramai dari segi bilangan penonton mahupun peserta rancangan tersebut..
Semakin ramai y tergila2 nak menjadi artis,semakin ramai yang menjadikan artis2 sebagai IDOLA mereka..kebanyakan kita pada hari ini lebih ingat dan tahu nama-nama artis berbanding dengan nama2 tokoh2 islam.inilah dia realiti kehidupan kita pada hari ini...

MasyaALLAH,sedar tak sedar,semua ini adalah salah satu cara yahudi ingin menjatuhkan umat islam..Diberi hiburan setiap saat dan setiap ketika sejak kecil lagi di dedahkan dengan hiburan..

dan yang paling menyedihkan,Ulama dan golongan agama di pinggirkn,malah di hina...golongan penghibur diagung-agungkan,dijulangkan malah setiap hari,cerita mengenai mereka di siarkan di media massa mahupun media elektronik...yaa!!Inilah dia golongan akhir zaman...

selain itu,cuba kita lihat sekarang ini,apabila artis2 menang dan medapat anugerah,fuh..banyak duit dan penaja-penaja menghulurkan sumbangan..bukan sedikit,tapi banyak sehingga mencecah RM1 juta!!!
Tapi apabila pemenang dalam akademi AL-QURAN dan akademi NASYID,mak oi,jauh bezanya hadiah yang mereka dapat...bukan kata xdapat langsung!dapat,tapi jumlahnya bagai langin dan bumi jika di bandingkan dgn akademi fantasia dan seangkatan dgn ny..hmm...........
begitu juga apabila melihat jumlah peminat di tempat tersebut..

cuba kita bandingkan jumlah orang yang pergi menonton rancangan MENTOR,AKADEMI FANTASIA...dengan bilangan orang y pergi menoton akademi quran,halaqah,forum perdana,program tanyalah ustaz...hmm..hampeh..boleh bilang dgn jari...kalau xpercaya,tengokla siaran ini sendiri...

pelbagai fitnah,pembunuhan di sana-sini,bencana alam disana-sini kematian ramai golongan ulama dan sebagainya..sedarlah,kita sebenarnya umat akhir zaman....semoga kita dapat memelihara dan menyuburkan iman kita kembali...jangan biarkn diri kita mudah terpengaruh dengan pelbagai hiburan yang sebenarnya merupakan salah satu cara orang yahudi ingin menjatuhkan islam..berhibur tiada salahnya kerana hiburan itu indah..tapi pandai2la kita memilihnya kerana segala di tangan kita..fikir-fikirkanlah...

waAllahualam....